Ιστορική Αναδρομή

Η ιστορική αναδρομή της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου

Δρ Γιώργου Σ. Ποταμίτη

Η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1991με πρωτοβουλία του συνάδελφου Δρ Γιώργου Ποταμίτη που ήτο και ο πρώτος πρόεδρος της Εταιρείας. Η ιδρυτική συνέλευση έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και το πρώτο Δ.Σ αποτελούσαν οι: Γιώργος Σ. Ποταμίτης Πρόεδρος, Πανίκος Ευθυμίου Αντιπρόεδρος, Γιώργος Παυλίδης Γραμματέας, Άκης Πούρος ταμίας, Χρίστος Πάλλας, Κώστας Χριστοδούλου και Μαρίνος Ξενοφώντος μέλη.

Στα ιδρυτικά Μέλη της εταιρείας ως ήτο αναμενόμενο λόγω του μικρού τότε αριθμό των Γαστρεντερολόγων συμπεριελήφθησαν και γιατροί συνεργαζόμενων ειδικοτήτων όπως Χειρούργοι, Παθολογοανατόμοι και Παθολόγοι.

Με τις επιστημονικές της εκδηλώσεις η Εταιρεία μας χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πλέον δραστήριες Επιστημονικές Εταιρείες. Με την πρόοδο του χρόνου αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των Ειδικών Γαστρεντερολόγων προερχόμενων από διάφορες χώρες εκπαίδευσης πράγμα που διαφαινόταν στην επιστημονική κουλτούρα που αναπτυσσόταν. Οι διασυνδέσεις των περισσότερων με τις χώρες που εκπαιδεύτηκαν βοήθησε την ανάπτυξη της γνώσης προσκαλώντας κορυφαίους ΑκαδημαΪκούς από διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία ως ομιλητές σε συνέδρια ή ημερίδες. Να θυμίσουμε την ομιλία του προέδρου της WHO Pr Tytgat Dr Igigat για το προληπτικό έλεγχο για το καρκίνο του Παχέος εντέρου μετά από προσωπική πρόσκληση του προέδρου της ΓΕΚ.

Κορυφαίο συνέδριο ήτο εκείνο με αντικείμενο το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού (XXVIII International Workshop on Helicobacter Microbiotic in Chronic Digestive Inflammation and Gastric cancer Sep 24 2015 Nicosia Cyprus) το οποίο χαρακτηρίστηκε από όλους σχεδόν τους ξένους συναδέλφους ως ένα από τα καλύτερα μέχρι τότε ετήσια συνέδρια από άποψη συμμετοχής, οργάνωσης και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Έντονο στην μνήμη βεβαίως ήτο στους παλαιότερους το Πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας στο οποίο συμμετείχαν διακόσιοι περίπου Ελλαδίτες συνάδελφοι μ’ εντυπωσιακή εναρκτήριο τελετή στην Πύλη Αμμοχώστου. (Μάϊος 1992)

Επίσης αξέχαστο και το συνέδριο που συνδιοργανώθηκε με τους Ροδίτες συναδέλφους στην Ρόδο ως επίσης το συνέδριο που συνδιοργανώθηκε με την Εταιρεία Γαστρεντερολογίας του Άμστερνταμ.

Μεγάλος αριθμός όχι μόνο των Επιστημονικών εκδηλώσεων της Εταιρείας αλλά εξίσου σημαντικός και ο αριθμός κοινωνικών εκδηλώσεων που προσέδιδαν στην Εταιρεία μια ευχάριστη νότα συναδελφικότητας.

Τεράστια η συμβολή της Εταιρείας στην ανάπτυξη των διαγνωστικών μεθόδων αλλά και θεραπευτικών παρεμβάσεων στον τομέα της Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας ως και ανάπτυξη σύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων (ενδοσκοπική κάψουλα ERCP, EUS, Μανομετρία, Πεχαμετρία), γεγονός που έχει προσδώσει στην Εταιρεία μια ξεχωριστή θέση στην ανάπτυξη της Ιατρικής στον τόπο μας και αναγνώριση τούτου από την κοινωνία μας.

Η Εταιρεία μας συνεχίζει την έντονη παρουσία της υπό συνθήκας εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας με την αποτελεσματική καθοδήγηση του νυν Δ.Σ που αποτελείται από τους:  Λούη Λοϊζου Πρόεδρο, Ανδρέα Ευγενίου Αντιπρόεδρο,  Δώρα Καλλή Γραμματέας, Δημήτρη Δημητρίου ταμίας, Αδάμο Σαβεριάδη,  Χρυσόστομος Κλώνης και Νεόφυτος Παπαγεωργίου.


Προέδροι ΓΕΚ - Χρονολογίες

 • 1991-1995 Δρ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ
 • 1996-1997 Δρ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΥΡΙΜΟΣ
 • 1998-1999 Δρ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΛΩΝΗΣ
 • 2000-2001 Δρ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ
 • 2002-2005 Δρ ΜΙΧΑΗΛ ΤΡΥΦΩΝΟΣ
 • 2006-2007 Δρ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΟΥΤΖΑΝΗ
 • 2008-2009 Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΡΙΟΣ
 • 2010-2011 Δρ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΟΥΤΖΑΝΗ
 • 2012-2017 Δρ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ
 • 2017-2019 Δρ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ
 • 2019-2021 Δρ ΛΟΥΗΣ ΛΟΪΖΟΥ
 • 2021- Δρ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ